Stutteri Krafla

Orri frá þúfu IS1986186055 - aflivet 2014

Orri har fået knap 1350 føl og ca halvdelen er kåret. Den rekord kan nok ikke blive slået af nogle hingste, hverken på Island eller i Europa.

Orri som 20 årig

Orri fra Pufu er den mest succesfulde avlshingst på Island i de seneste mange år – han er en hingst, man på ingen måde kan komme udenom, hverken nu eller i fremtiden. Han har vist fremragende resultater både som konkurrencehest og ikke mindst som avlshingst.

Orri's kendetegn i avlen er en supergod tölt og meget god vilje og godt sind. Mange af Orri´s afkom er smukke med flot udstråling, og han er far til Gári fra Auðsholtshjáleigu som har opnået den højeste karakter for bygning nemlig 8.87.

Orri til Landsmot 1994, 8 år gammel.

Orri er født i 1986 og efter hoppen Dama frá Þúfu, der fik Orri som 3-års med unge Otur 1050 fra Sauðárkróki. Orris mor Dama døde kun 5 år gammel, en måned før hun skulle kåres. Hun er beskrevet som værende en stor, velrejst og smuk hoppe med alle gangarter. Dama var efter Hrafn 802-sønnen Adam 978 frá Meðalfelli, som er kendt for sit meget gode sind. Orri blev aflivet i en alder af 28 år da han havde pådraget sig en skade i nakken, som påvirkede hans mobilitet. Han ligger begravet på samme gård, som han blev født og levede størstedelen af sit liv.

Allerede i en tidlig alder viser Orri fine resultater, idet han var bedste hingst i 4-års gruppen ved forårskåringen på Gunnarsholt med resultatet 8,20 for bygning, 8,14 for rideegenskaber - total 8,17 med flg. bemærkninger: "Rimelig køn unghest med fremragende mankekam og rejsning. Halsen noget dyb. Ryggen er smidig og middellang med godt kryds. Benene er lige og stærke og hovene fremragende - dybe og af god kvalitet. Tölter smukt med særdeles god aktion, traver rummeligt og hurtigt med store forbensbevægelser. Orri har et roligt og behageligt sind og en usædvanlig god vilje, som det er meget sjældent at se i så stort omfang i en 4-års hest. På dette punkt minder han meget om sin far Otur. Han har meget god form under rytter og er der blandt de flotteste heste."

Som 5-års har Orri udviklet sig yderligere med en utrolig flot tölt med enorme bevægelser og et imponerende stræk. Han fik ved den lejlighed 9,5 for tölt og form og 9,0 for trav, galop og vilje, 8,0 for sind og 5,5 for pas, hvilket resulterede i en total bedømmelse på b: 8,08 r: 8,61 total 8,34.

Orri i en meget ung alder, Rytter Runa

Som 8-årig vinder han i B-flokk (4-gang) til Landsmót i 1994 på Hella, og imponerede ved sin kraftfulde udstråling, høje bevægelser kombineret med sin enorme vilje og udstråling, der endnu en gang sikrede ham stor popularitet. Landsmót 1994 blev også en succes for Orri rent avlsmæssigt, idet han havde flere afkom udtaget til stævnet blandt avlshestene.

Som 10 årig opnår han 1. præmie for afkom med flg domord: "Orri's afkom er godt middelstore med et stærkt udtryk, men hovedet er lidt groft og kødfuldt. Halsen er velrejst men tyk, og med fremragende skulder og mankekam. Ryggen er godt muskelfyldt og krydset skråt men kort. Afkommene er velproportionerede, men kroppen dog ofte noget dyb og med flade sider. Benkvaliteten er middel, med stærke sener, men med snæver seneadskillelse. Benstillingen er rimelig god, men hovene er fremragende på alle områder.

Orri's afkom er suverænt gode 4-gængere og nogle har også god pas, selvom førstnævnte er det mest almindelige. Tölten og travet er enestående taktfast, rummelig og med højt benløft. Galoppen er flot og hurtig, viljen god og sindet fremragendeAfkommene har stor udstrålingunder rytter." 

Kendetegnende for hans afkom er, at de er nemme at tilride og kommer straks med god tölt, de har en fin vilje i kombination med et godt sind. Ligeledes har mange af hans afkom opnået deres kåringer i en ung alder som 4- og 5-åringer, hvilket også er en kvalitet i sig selv. Orri har flere end 1200 afkom heraf er flere end 200 allerede kåret i første klasse. Orri fik velfortjent Sleipnirpokalen i 2000

Læs mere om Orri i Rolf Olsens artikel på: www.ishest.dk